Aass Pilsner

Aass Pilsner er et strågult undergjæret øl med hvitt skum.
Den tydelige bitterheten sammen med lav sødme og fruktighet, gir ølet et rent og diskret smaksbilde. Ølet har en lett og frisk karakter. Aass Pilsner gir harmoni til smakfulle måltider. Skjenk den også som tørstedrikk eller nyt den for kosens skyld. For gode stunder!

 

Aass måler ølet sitt på sødme, fruktighet og bitterhet. Sødmen kommer fra maltet, fruktigheten kommer fra gjæren og bitterheten kommer fra humlen. Den lyse fargen i kakediagrammet indikerer hvor mye sødme, fruktighet og bitterhet det er i øltypen.

 

Symbolforklaringer

Ølet måles på sødme, fruktighet og bitterhet. Sødmen kommer fra maltet, fruktigheten kommer fra gjæren og bitterheten kommer fra humlen. Den sorte fargen i kakediagrammet indikerer hvor mye sødme, fruktighet og bitterhet det er i øltypen.

 

Wikipedia har følgende beskrivelse:
Pilsner
(også skrevet pils eller pilsener) er en øltype som ble utviklet i det 19. århundre i byen Pilsen i Bøhmen (da i habsburgerriket, nå i Tsjekkia).

Frem til 1840-tallet hadde bøhmisk øl rykte på seg for å være av svært varierende kvalitet. I 1839 besluttet innbyggerne i Pilsen å grunnlegge et eget borgerbryggeri, Bürger Brauerei, som skulle brygge øl etter bayersk oppskrift.

Bürger Brauerei rekrutterte den bayerske ølbryggeren Josef Groll (1813–1887), som utviklet ølmerket Pilsner Bier (pilsnerøl). Det klare, gylne lagerølet ble ansett som en sensasjon. Bryggerier i andre byer og land begynte raskt å imitere øltypen. I 1859 ble Pilsner Bier registrert som merkenavn. Og i 1898 registrerte bryggeriet merkenavnet Pilsner Urquell (tysk: Pilsner-urkilde), ettersom det nå fantes en rekke bryggerier som brygget «pilsnerøl».

Vannet i Pilsen har en alkalisk kvalitet og egner seg dermed godt til ølbrygging. Det må også nevnes at den verdensberømte bøhmiske humle, saaz-humle, samt god byggmalt, også er med på å sørge for at Pilsens bryggerier leverer noen av verdens beste gylne lagerøl.

Forskjellen på ekte pilsner og den nå internasjonalt dominerende «carlsberg-pils-stilen», er at ekte pilsner er mye mer fullstendig i fargen – nærmest ravgul. Ølet har dessuten god fylde, det har en spesiell aroma, kremaktig med en antydning av gjær og brød. Ettersmaken er lett bitter og tørr takket være en god dose saaz-humle.