Hvordan servere øl

Aass Bryggeri har alltid lagt stor vekt på sin kjærlighet til øl. De bruker mye tid på å jobbe frem den optimale smaken og stiller strenge krav til kvalitet. Pr i dag har de ca 30 ulike brygg i produksjon, hvert av dem nøye sammensatt av de beste råvarer for å oppnå nettopp den smaken og opplevelsen som vi som forbrukere ønsker.

Som tommelfingerregel kan man si at jo mørkere ølet er, jo høyere temperatur vil være aktuell for servering. Vanlig pilsner anbefales servert i kjellertemperatur, dvs ca 8°C, Bayer og Classic ved ca 12°C og Bockøl helt opp i ca 15°C. Sommerøl og Ice kan gjerne serveres rett fra kjøleskap, ca 5°C. Årsaken til dette er at de mørkere ølsortene inneholder mer aroma enn de lyse, og for lave temperaturer hindrer aromaens utfoldelse. Skummet blir fyldigere og opplevelsen av ølets karakter øker med temperaturen.

Ølet skal ikke smyges ned langs kanten i glasset, men styrtes ned i et glass som står rett. Dette tar litt lenger tid, og i Tyskland har man til og med et begrep som heter "Sieben Minuten". Dette betyr altså at det skal ta syv minutter å helle opp en halv liter med øl. Når man styrter ølet ned i glasset, skummer ølet opp og aromaen frigis. Dette gir et langt bedre resultat både smaks- og opplevelsesmessig.